Seværdigheder og udflugtsmål med Marina Minde som havn

Gråsten og omegn

Gråsten byder på en bred vifte af spændende og interessante seværdigheder og oplevelser. Her findes utallige udflugtsmuligheder både for naturelskere, børnefamilier og for kunst- og kulturinteresserede. Der er god mulighed for shopping både i midtbyen samt i Ulsnæscentret, hvor der findes mange spændende specialforretninger.

Naturen i området byder på både skov og strand. Prøv en tur på cykel ad Gendarmstien forbi Okseøerne, der findes ikke skønnere udsigt det skulle da lige være Flensborg Fjord fra søsiden. Herunder finder du en række links på skønne udflugtsmål.

Gråsten Slot

Gråsten Slot og Slotshave ligger smukt omgivet af den sønderjyske natur med skov og sø. Slottet er fra 1759 og er efterfølgeren for flere slotte, som har ligget på stedet siden 1500-tallet.
Gråsten slot har en meget stor betydning for Sønderjylland og Dronning Margrethe II har videreført traditionen fra sine forældre og holder ferie med familien hver sommer på Gråsten Slot.
Besøg den smukke have og se slotskirken der er rigt udsmykket.

Gråsten Slotshave

Forudsat de kongelige ikke holder til på Gråsten Slot, er slotshaven åben:

  • 1. november – 28. februar kl. 7.30-16.30
  • Marts og oktober kl. 7.30-18.00
  • April kl. 7.30-19.00
  • 1. maj – 30. september kl. 7.30-20.00.

(overgangsdatoerne kan variere).
Haven ved Det Lille Hus er reserveret de kongelige og er altid lukket.
Gartneriet er ligeledes lukket for publikum.

Gråsten Slotskirke

Forudsat de kongelige ikke holder til på Gråsten Slot, er slotskirken åben i perioden 2.04 til 30.10.:

  • Mandag kl. 11.00-14.00
  • Lørdag kl. 10.00-12.00
  • Søndag kl. 14.00-16.00

Rundvisninger
Rundvisninger for grupper i haven og i slotskirken kan bestilles hos:
Gråsten Turistbureau
Tlf. 74 65 09 55
Turistsamarbejdet for Sønderborg Kommune www.visitsonderborg.com

Se mere på www.graastenslot.dk

Cathrinesminde brick factory

Cathrinesminde Teglværk er Museum Sønderjyllands afdeling for dansk teglværkshistorie og sønderjysk industrihistorie. Det ligger på et 7 hektar stort område, naturskønt ned til Flensborg Fjord. Landskabet er præget af lergrave, æltemøller og udskibningssteder fra århundreders teglværksdrift.
Cathrinesminde Teglværk blev i 2007 af Kulturarvsstyrelsen udnævnt til ét af 25 nationale industriminder.

Sønderborg Slot

Sønderborg Slots historie formodes at gå helt tilbage til 1158, hvor det skal være grundlagt af Valdemar den Store som fæstningstårn. Gennem århundreder er slottet blevet ud- og ombygget, men i 1964-73 blev det restaureret og ført tilbage til den barokskikkelse, som slottet blev tildelt af Frederik IV i 1720’erne.

www.museum-soenderjylland.dk

Dybbøl Banke

Vi er i det dramatiske år 1864, da Danmark var i krig med to af Europas stormagter – Preussen og Østrig. Du befinder dig på selve stedet, hvor krigen bliver afgjort med angrebet på Dybbølstillingen den 18. april 1864. Få fortællingen om denne menneskeskabte samfundskatastrofe, hvor danskere og tyskere kæmpede for det, de hver især syntes var en retfærdig sag. Og derfra se ind i den fremtid, der ventede dem.
Gå på opdagelse i historien på www.1864.dk og Dybbøl Banke 

Flensborg Fjord fra oven

Se det hele fra en helikopters perspektiv.

Gendarmstien

Gendarmstien fra Padborg til Høruphav, hører til blandt de smukkeste vandrerruter i Danmark. I en historisk del af landet og med en afvekslende natur som følgesvend, er det ikke svært at glæde sig og forundres: Over historiske mindesmærker, over varierede landskaber og de fantastiske udsigter man kan opleve undervejs.
Læs mere om den smukke gendarmsti på www.vandreruter.dk/vandreruter/gendarmstien

Gråsten skovene

Gråstenskovene dækker et areal på ca. 700 hektar, og er med det varierede landskab og historie nogle af Danmarks smukkeste skove, og udpeget til national seværdighed samt Natura 2000-område. Skovene har stort set haft samme udstrækning siden middelalderen, og byder på mange oplevelser i form af et meget varieret plante- og dyreliv, mange fortidsminder, rene rislende bække samt moser og dejlige søer.

I en folder præsenteres seværdighederne i skoven, hvor nogle har tilknytning til, at skovene har tilhørt de tidligere hertuger på Gråsten Slot. Der er også en beskrivelse af de fem ruter i skovene og i Gråsten by.

Download folder her

Hestevognskørsel i Gråstenskovene
Ahlefeldvej 4
6300 Gråsten
Telefon: +45 7442 3555

Den Gamle Kirke

Den Gamle Kirke, Sct. Laurentius, blev indviet i 1158 og er dermed en af landets 5 ældste kirker.
Historien er lige så lang som kirken er gammel og du kan komme på en guidet tur.
Heinz Saxburger har rundvisning i Den Gamle Kirke den sidste torsdag i juni samt alle torsdage i juli måned, alle aftener kl. ca. 19.45.
Det plejer at være noget af et tilløbsstykke, og interessen er bestemt ikke blevet mindre, da store ting er sket i og omkring kirken. Efter at koret har været udgravet, er der lavet ny alterskranke. Og ikke mindst er det en store glæde at der blev bevilget 750.000 kr. fra A. P. Møllers Fond til restaurering af malerierne på pulpituret. Malerierne forestiller de tolv små profeter og har været overdækket i århundreder. Nu er de kommet kommet frem i dagens lys igen.

Der er gratis adgang til disse rundvisninger.

Oldtimerløbet

Danmarks største træf på hjul

Motorhistorisk oldtimertræf & stumpemarked. 

Gråsten – Flensborg tur-retur. Oldtimerløbet er for knallerter, motorcykler, scootere og biler, traktorer, brandbiler og militærkøretøjer fra de gode gamle dage.

Kom og se mere end 1000 skønne køretøjer på Ringriderpladsen i Gråsten den sidste weekend i maj.

Læs om Oldtimerløbet her www.oldtimerlobet.dk

Ringridning

Ringridningen er en folkefest der strækker sig over flere dage med fest og farver og arrangementer i hele byen.
Byens ringriderplads er fyldt til randen med øltelte, tivoli, karuseller og selvfølgelig ringriderbanen. Weekenden igennem riddes der konkurrence, og der festes ved de store frokoster.
De store ringridninger som Gråsten, Broager og Sønderborg byder på flotte og bemærkelsesværdige rytteroptog gennem byen, før de når til byens ringriderplads, hvor det hele foregår.
Hver især byder byerne de på unikke oplevelser. Lige fra herrefrokosten i Sønderborg, Fredagskavalkaden i Gråsten og til cykeloptoget i Broager.
Det hele tager selvfølglig udgangspunkt i den traditionelle ringridning, hvor rytterne dyster om kongetitlen
De årlige ringridninger er et populært tilløbsstykke for både lokale og turister. Flere dages fest med historiske rødder og traditionsrige oplevelser.

www.graastenringridning.dk

Kongelig Classic

En historisk regatta og kulturfest. Den første Kongelig Classic blev afholdt i 1855. Senere har man siden 2012 genoptaget traditionen, og det var en fornøjelse for de mange gæster på havnene i Aabenraa, Flensburg og Sønderborg som hyggede sig og beundrede de flotte sejlskibe og det omfattende kulturprogram.

Se mere her www.kongelig-classic.com

Papirmuseets By 

Besøg den store butik i Gråsten i Papirmuseets By som er en 800 m2 stor indendørs miniby med gader og stræder og et lille torv. I de mange huse bugner det med papirhobby-artikler og vores populære papirklip. Her finder du også Det Ganske Lille Papirmuseum med spændende papirting fra hele verden og vores café hvor du kan slappe af over en kop kaffe eller et måltid mad.
Se mere på www.karenmarieklip.dk

Danfoss Universe

Områdets helt store attraktion er UNIVERSE! som er en naturvidenskabelig oplevelsespark, hvor børn og voksne leger sig til viden om naturvidenskaben. Her kan hele familien blive klogere på naturens kræfter, videnskabens forunderlige verden og den teknologi, der gør hverdagen sjovere. En Park som absolut er et besøg værd.
Se mere på www.universe.dk 

Krusmølle

Hver dag, året rundt er gården Krusmølle – oasen i det grønne – altid et besøg værd! Her finder du café, lysstøberi og brugskunst.

Se mere på www.krusmoelle.dk

Providence

Restaurant & Café, meget smukt beliggende direkte ud til Flensborg Fjord.
– Spændende a la carte kort / også vegetar retter kan bestilles
– Stort udvalg af frokostretter
– Smørrebrød – Børnemenukort
– God kaffe og lækkert hjemmebag
– Morgenmad (mod forudbestilling)
– Mad ud af huset

www.providence.dk

ORION Planetarium

Her kan du gå på opdagelse i universet, trygt tilbagelænet i en behagelig planetariestol. Planetariets multimedie-forestillinger kombinerer videoklip og lysbilleder fra 24 diasapparater med stjerneprojektioner fra den specielle Skymaster-stjerneprojektor. 

http://www.orionplanetarium.dk/

Syd for grænsen

Med kun ca. 20 km til den dansk-tyske grænse i Kruså, er der rig mulighed for gode udflugter samt gode indkøbsmuligheder.
Sydslesvig er som Sønderjylland fuld af spændende seværdigheder af historisk karrakter og f.eks. storbyen Flensborg er bestemt et besøg værdigt.

Flensborg, kun få sømil herfra

Flensborg byder på mange maritime oplevelser af både nutidig og historisk karakter.

Fra Rum Regatta til skibsfartsmuseum, klassiske træskibe og museumsværft.

Se mere her: www.flensburg-tourismus.de

Dampf rund um

Every year in July, Flensburg hosts a vast number of steamboats which represents the biggest event in Europe. 

During the event, it is possible to experience the steamboats as a passenger on Flensborg Fjord, or enjoy the folklore at the harbour. Besides, you can also take an old steam locomotive out of the harbour and sail back with a steamboat, or vice versa.
There is plenty to look at for both,children and young-at-hearts.     

Rum Regatta

Rum Regatta i Flensborg afholdes hvert år i maj.
Det er et storslået arrangement med hundredevis af klassiske træskibe.
Til regattaen hører også den obligatoriske havnefest.

Gottorp Slot

Gottorp Slot er bygget på en ø i Slien lidt vest for Slesvig centrum. Slottet var oprindelig biskoppens borg men fra 1268 overgik det til den slesvigske hertug. Christian 1. overtog slottet i 1559. Frederik 1. og Christian 3. udbyggede det yderligere. De gottorpske hertuger boede på slottet i perioden 1544-1713 og gjorde slottet til et kulturcentrum med enestående bibliotek og kunstkammer.
Slottet var dansk kaserne i perioden 1852-1864 og derefter tysk garnison. Efter 2. Verdenskrig anvendtes slottet til husning af flygtninge og fra 1947 til arkivformål og museer, bl.a. kunstmuseum. I den gamle ridebygning umiddelbart vest for hovedbygningen udstilles Nydam-båden.

Hedeby

Umiddelbart nord for det gamle Hedeby ved Slesvig ligger en klynge huse, som ligner skibe, der er stillet på hovedet. Hedeby-museet, drives af Gottorp Slot og blev oprettet i 1985 og rummer mange af de genstande, som er blevet gravet frem i Hedeby. Udstillingen giver et godt indtryk af den tids forskellige håndværk, husflid, byggestil m.m. I den såkaldte vikingeskibshal findes vraget af et delvist udbrændt vikingekrigsskib, som blev fundet hvor Hedebys havn lå, og som nu er genopbygget.
Et museumsbesøg og en vandretur i det gamle Hedeby er bestemt en oplevelse for både børn og voksne.

Majbækken